Coklat selama ini dianggap sebagai makanan junk yang tidak mempunyai nilai pemakanan malah boleh memudaratkan kesihatan badan. Oleh yang demikian, kajian-kajian telah dijalankan bagi mendapatkan fakta sebenar. Hasil daripada kajian-kajian tersebut telah membukitkan beberapa kenyataan berkaitan kebaikan dan khasiat coklat.
1. Coklat sebagai terapi
- Mengurangkan agitasi (gelisah)
- Menyembuhkan anemia
- Kurangkan sakit jantung
- Menurangkan masalah pencernaan
- Menawarkan racun
- Mengurangkan risiko "pre-eclampsia" (premature birth)
2. Sumber tenaga
Coklat susu (100g) dapat menyumbangkan 17% karbohidrat, 15% lemak, 6% protein dan vitamin serta mineral yang diperlukan oleh setiap tubuh manusia dalam sehari.
3. Bebas kolestrol
Lemak koko mengandungi 328.2% asid oleik yang berperanan merendahkan paras kolesterol dalam darah. Asid sterik pula mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol.
4. Meningkatkan daya ingatan
Koko mengandungi theobromina yang memberi kesan ketenangan untuk penumpuan otak dan membantu meningkatkan daya ingatan.
5. Anti Kerosakan Gigi
Melalui kajian yang dijalankan didapati bahawa coklat mengandungi bahan anti-kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalik.
Tannin = halang plak
Kasein = bantu pertumbuhan gigi, halang pertumbuhan plak & menurangkan pengeluaran asid
Oksalik = merencatkan pengeluaran enzim bakteria
6. Mengembalikan mood
Coklat gelap merangsang pengeluaran endorfin, bahan kimia di dalam otak yang membawa pada perasaan senang. Ia juga mengandungi bahan kimia serotonin, yang bertindak sebagai anti-depressant (anti-tekanan).
7. Melindungi kulit
7. Melindungi kulit
- Serap sinar UV
- Tingkatkan aliran kulit
- Meningkatkan penghidratan kulit
- Mencegah penuaan kulit
Oleh itu, masker coklat diwujudkan....
8. Lulur coklat
Lemak coklat atau cocoa butter yang terkandung dalam lulur coklat berkhasiat untuk melembutkan & menghaluskan kulit. Lulur coklat juga dapat memutihkan/mencerahkan kulit.
Selain itu adanya katekin (catechin) yang merupakan antioksidan yang kuat yang ada dalam coklat dapat mencegah penuaan, mencegah kedutan dan melindungi kulit dari pencemaran udara, dan menjadikan kulit berseri dan awet muda.
Selain itu adanya katekin (catechin) yang merupakan antioksidan yang kuat yang ada dalam coklat dapat mencegah penuaan, mencegah kedutan dan melindungi kulit dari pencemaran udara, dan menjadikan kulit berseri dan awet muda.
~ ~ ~ ~ ~ ~
0 Gossip Cake:
Post a Comment